Mike Kelley in Brussel

De vierde en laatste aflevering van Artupdate van dit seizoen richt de aandacht op een aantal kunstenaars die zich bezighouden met het onderzoek naar illusie en werkelijkheid.

Mike Kelley
Educational Complex Onwards, 1995-2008
Wiels, Centrum voor hedendaagse kunst, Brussel, tot 27 juli

Kunstcentrum Wiels is een van de vele nieuwe culturele instellingen die zijn ondergebracht in een industrieel monument, de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens in dit geval. De geheel wit geschilderde kale ruimten, het naakte betonnen skelet en de uiterst sobere inrichting maken dat alle aandacht op de kunst gericht blijft. Over beleid en programmering valt nog niet veel te zeggen – het centrum is pas vorig jaar geopend – maar de tentoonstelling van Mike Kelley belooft veel goeds voor de toekomst.

De kracht van de presentatie zit ‘m vooral in de combinatie van samenhang en volledigheid. Gekozen is voor een uitgebreide presentatie van een van Kelley’s doorlopende projecten die al vanaf 1995 een vruchtbare voedingsbodem vormt voor werken in uiteenlopende media. Het vertrekpunt is de grote maquette Educational Complex uit 1995, een verzameling schaalmodellen van alle gebouwen waar de kunstenaar ooit les heeft gehad.

Alles wat op de tentoonstelling te zien is staat op een of andere manier in relatie tot dit centrale werk. Lopend door de drie grote zalen vormt zich in de geest van de toeschouwer een steeds rijker en gelaagder beeld van een werkelijkheid waarin het alledaagse op even indringende als geestrijke wijze verweven is met de wereld van de kunst. Daarbij getuigt Kelley’s kunst van een uiterste precisie in uitvoering en een grote beeldende sensibiliteit. Wat in eerste instantie ironie lijkt, blijkt bij nadere kennismaking pure esthetische po√ęzie en expressie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>